Tehnicile de predare a limbii române adulților alogeni din țara noastră sunt perfecționate continuu, iar metoda de învățare la distanță e-learning, lansată acum câțiva ani de ANTEM, pare a fi cea mai comodă și apreciată de beneficiari.

Ana Cerneva locuiește în Chișinău, are 37 de ani și activează în sectorul neguvernamental. Anterior a lucrat timp de doi ani în administrația publică locală și trebuia să comunice cu cetățenii în limba română.

”Acum trei ani, am început să învăț româna, iar anterior nu vorbeam niciun cuvânt în această limbă. Am reușit să acumulez cunoștințe foarte bune, dar încă mai am teama de a mă exprima în public”, povestește Ana Cerneva.

Ea afirmă că i-a fost ușor să învețe româna la cursurile tradiționale, pe care le-a frecventat şi care erau organizate de diferite organizații. Pentru etapa la care se află, consideră însă că cea mai potrivită și comodă este metoda de învățare la distanță prin intermediul platformei http://invat.antem.org.

”Îmi oferă timpul necesar pentru a mă gândi la răspunsuri și a rezolva orice sarcină. E dinamică, îmi permite să avansez mai repede sau mai încet, în funcție de situație. Ard de nerăbdare să mă aşez la calculator şi să continuu să învăţ”.

Ana Cerneva preconizează să efectueze în timpul apropiat o deplasare în scop de serviciu în România și este convinsă că această ocazie îi va ajuta să-şi testeze şi dezvolte abilitățile lingvistice.

”Vreau să-mi perfecționez continuu cunoștințele de română și sper că specialiștii de la ANTEM o să-mi recomande cele mai potrivite modalități în acest sens”, a concluzionat interlocutoarea.

Ana Cerneva este la nivelul B1 de însuşire a limbii române prin intermediul programului ”Învățăm româna la distanță”, implementat de ANTEM, cu suportul financiar al Ministerului Tineretului și Sportului. Platforma e-learning acoperă nivelurile A1-A2, B1, B2 şi C1 și este conformă Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi.

Iulia Belanciuc, asistent de program la ANTEM, spune că cei care se înscriu la cursurile de română la distanță primesc mai întâi parole de acces la platforma http://invat.antem.org, după care sunt instruiți cum să folosească acest program electronic.

În continuare, sunt stabilite etapele de studiere, cu termene concrete pentru fiecare temă. Pe parcurs, sunt organizate cluburi de discuții, în auditoriu sau on-line, și sunt oferite, de câte ori este necesar, consultații individuale, prin telefon, skype sau e-mail.

Durata unui nivel de asimilare a limbii române la distanţă este diferită și depinde de ritmul de învățare al fiecărei persoane care se înscrie la aceste cursuri.

Din iunie 2015, în cadrul programului ”Învățăm româna la distanță”, cel puțin 75 de persoane urmează nivelurile A1-A2, iar începând din septembrie, minimum 75 de beneficiari vor însuși nivelul B1 și 35 – nivelul C1.

La cursurile de învățare a limbii române la distanță se pot înscrie persoane cu vârsta de la 16 la 35 de ani.

Platforma e-learning ”Învățăm româna la distanță” este singurul deocamdată instrument de acest fel din țara noastră.

Pentru mai multe detalii privind posibilităţile de instruire prin intermediul programului electronic „Învăţăm româna la distanţă” puteți accesa:

http://www.invat.antem.org/formular.php sau să ne contactaţi la:

Tel.: 022 24-57-12 sau antem.moldova@gmail.com